När förbjuds lysrör?

Sverige, liksom övriga EU-länder, påverkas av RoHS-direktivet (Restriction of Hazardous Substances) och Ekodesigndirektivet. Dessa förordningar syftar till att minska användningen av farliga ämnen i elektriska och elektroniska produkter. Direktiven innebär bland annat att lysrör och lampor som innehåller skadliga ämnen såsom bly och kvicksilver har börjat fasas ut och inte längre får tillverkas eller importeras.

Vi ger dig mer information om utfasningen av lysrör, när de förbjuds och vad det innebär för dig.

Utfasningen av ljuskällor ser på EU-direktiv

Direktiven från EU reglerar vilka ljuskällor som får tillverkas och importeras efter specifika datum. Utfasningen påbörjades 2023 och beräknas pågå i ungefär fem år.

Några viktiga datum i utfasningen av lysrör/lampor:

  • 24 februari 2023: Kompaktlysrör fasas ut.
  • 1 mars 2023: Alla nya ljuskällor ska ha ny energimärkning enligt EU-direktiv.
  • 24 augusti 2023: Lysrör T5 och T8 förbjuds/fasas ut.
  • 1 september 2023: Halogenlampor med stiftsockel fasas ut.
LED lampa

Direktiven har uppkommit för att minska negativ påverkar på både hälsa och miljö, och gäller förutom belysning även för många andra elektriska produkter

Redan installerade och lagerförda produkter som berörs får fortsätta att säljas och användas, men inte längre tillverkas eller importeras.

Särskilt du som bedriver ett företag av något slags bör vara extra uppmärksam på att det är dags att byta ut din belysning. På så sätt kan du säkerställa att du kan bedriva verksamheten som vanligt utan att anställda, kunder och besökare plötsligt står utan belysning. Våra kunniga elektriker på ETB El & Larm hjälper både företag och privatpersoner med små och stora elinstallationer.

Vilka alternativ finns till lysrör?

Så vilka slags lampor får man använda när lysrören förbjuds? I och med utfasningen ersätts de gamla lysrören med LED-belysning. LED-alternativen följer EU:s miljödirektiv, innehåller inte de skadliga ämnen som förbjudits och dessutom har de både längre livslängd och är mer energieffektiva. Utfasningen av lysrör till LED-belysning hjälper alltså både miljön och din plånbok på flera sätt. Enligt Energimyndigheten beräknas LED-alternativ nästintill halvera elanvändning för belysningen i en lokal.

Det är fortfarande tillåtet att använda den belysning som du redan har, även om dina lysrör innehåller ämnen som överstiger det tillåtna gränsvärdet. Butiker får sälja de produkter som redan finns i lager, men eftersom tillverkningen/importen av dessa lysrör förbjuds kommer belysningen snart inte gå att beställa in och även försäljningen fasas ut.

Vi hjälper dig med ny belysning och armatur

Förbudet mot lysrören innebär att du förr eller senare måste byta ut både belysning och armatur. Detta är såklart något som bör göras i god tid innan din nuvarande belysning helt slutar fungera. Denna installation måste alltid utföras av en auktoriserad elektriker.

Vi på ETB El & Larm hjälper dig med dina elinstallationer och byter smidigt dina gamla lysrör till hållbar LED-belysning. I samband med bytet kan vi dessutom hjälpa dig att hitta nya sätt att minska belysningens elförbrukning och elkostnader. Självklart kan vi även ta hand om din gamla belysning och säkerställa att den återvinns på korrekt sätt.

Vi byter ut dina gamla lysrör till hållbar LED-belysning

ETB El & Larm AB guidar dig kring energiberäkning och hur de nya reglerna påverkar din fastighet eller bostadsrättsförening.

    Genom att klicka på "Skicka förfrågan" godkänner du att ETB El & Larm sparar dina personuppgifter och att vi använder den i enlighet med vår integritetspolicy. Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt villkor gäller.